– Jag var nog lite naiv och hade väl förutsatt att förskolan jag själv gått i alltid skulle finnas, till exempel. Det var en ny insikt för mig när jag förstod att förskolans fortlevnad inte är något man kan ta för givet. Det ledde till att jag engagerade mig i frågor som rör utveckling av Ljugarn.
Sedan februari är hon ordförande för Ljusa udden, ett utvecklingsbolag som verkar för att socknarna Ardre och Alskog och samhället Ljugarn ska vara en levande landsbygd året runt.
– Det är jätteviktigt att Coop finns här, för det blir inte bara en matbutik utan en mötesplats också. Det är här man stöter på folk från andra föreningar och kan dela nyheter och utbyta erfarenheter. Man ser ju att där butiker läggs ner, så stannar också orten av lite. Coop här i Ljugarn är ett nav och därför är den också viktig för Ljusa udden och de frågor vi driver, det hänger ihop.
Ljusa udden har konstaterat att Ljugarn med omnejd behöver en föryngring för att fortsätta utvecklas och vara en levande plats året runt.
– En matbutik är central för att man ska känna att det går att ha en fungerande vardag här, särskilt för barnfamiljer. Därför är det jätteviktigt att vi kan samverka. Coop har till exempel bidragit med fika när Ljusa udden haft möten för att prata om viktiga frågor som rör bygden.
De djupa skogarna som kontrasterar mot stranden och Folhammars rauk-
område gör Ljugarn speciellt, menar Nanna.
– Det är lugnt och tryggt här, ett paradis faktiskt. När det fungerar bra är det också en läcker symbios mellan åretruntboende och sommargäster. Jag tycker lite synd om dem när de måste åka hem, säger hon med ett leende.
I sitt uppdrag som ordförande för Ljusa udden försöker Nanna ta tempen och fånga upp åsikter.
– Många av de deltidsboende bekymrar sig för att det är så mörkt längs strandvägen om vintern. De fastboende däremot ber oss att inte försöka få till gatlysen där eftersom man vill kunna se stjärnorna vintertid. Här bor man ju för att få vara nära en natur som är så oförvanskad som möjligt.
COPYRIGHT 2024 COOP GOTLAND
Coop Gotland